Stílusok létrehozása

Az első dolog, amit a formázás megkezdése előtt meg kell tanulnod, az a stílusok létrehozása. Ehhez a Stíluskezelőt és a Stílusszerkesztőt kell használod, amik így néznek ki:

styles

 

Első lépésként szükséged lesz egy Default stílusra, amit a beszélt szövegekre fogsz használni. Már létezik egy az Aegisubban, de borzalmasan néz ki, szóval átszabod. Először is választanod kell egy fontot. Ez egy nagyon fontos választás, mert a sorozat minden részében ezt fogod használni, és az embereknek el kell tudniuk olvasni. Olyat kell választanod, ami jól olvasható, nincsenek zavaró, felesleges díszítőelemei, és nem ronda. Továbbá legyen dőlt betűs változata is, és legyen meg benne az összes szükséges írásjel [.,!?-–'”] [valamint az ékezetes betűk]

Ezután be kell állítanod egy rendes betűméretet. Ez kapcsolódik a felirat felbontásához, ami általában 1280×720 lesz. Még ha a csapatod 720p és 480p felbontásban is kiad videókat, a felirat felbontása akkor is legyen 720p, mert a 480p-s videón is ugyanúgy működik és részletesebb is lehet. A jó betűméret meghatározásához használj egy hosszú sort a feliratból, és nézd meg azzal. Ne legyen akkora, hogy a program 3 sorra tördelje, és ne is legyen túl kicsi, mert akkor nem lehet elolvasni. (döh)

A betűtípustól függően lehet, hogy ki kell pipálnod a Kövér dobozt, mert néhány font alapjáraton ronda, de kövérként szép. Nem fogsz dőlt betűt használni a Default stílusra, mert az hülyeség, és semmiképp sem fogsz aláhúzott vagy áthúzott betűket használni, mert az még ennél is nagyobb hülyeség, és olyat csak a jdp csinál.

Most jönnek a színek. Az Elsődleges szín értelemszerűen az alapszín. Nyomatékosan ajánlom, hogy erre csak fehéret használj. Talán azt hiszed, hogy valami más majd jól mutat, de hidd el, nem mutat jól, ha 20 percig azt kell olvasnod.

A Másodlagos színt többnyire csak a karaokéra használjuk, szóval lényegtelen.

A Körvonal színe értelemszerűen a körvonal. A Default stílusnál feketét vagy valami sötétet használj.

Az Árnyék színe mindenképp fekete legyen, mert a dolgok nem vetnek zöld árnyékot.

A Szín kiválasztása menüpontban láthatod az Alpha nevezetű lehetőséget, az állítja be, hogy mennyire átlátszóak a színek. 0 a teljesen látható, 255 a láthatatlan. Értelemszerűen az Elsődleges (és a másodlagos) alfája 0 legyen, a Körvonalra egy nullához közeli érték, ha tudod mit csinálsz (de legyen inkább 0), az Árnyékhoz pedig egy 120 és 200 közötti értéket állíts be (még a Default stílusról beszélünk), mert a színtiszta fekete árnyéktól úgy nézel ki, mint valami agyalágyult, aki a Hadenánál tanult formázni.

Az Aegisub 3.0-ban és az újabbakban így néz ki, ha kiválasztasz egy színt:

aegicolour

 

Az átlátszóság a fekete/fehér függőleges csúszka, illetve az “Alpha” doboz jobb oldalt, amibe 200-at írtam.

A Margók szintén elég fontosak. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért baj a túl kicsi vagy a túl nagy margó. Ha tényleg ki kell fejteni neked, akkor ne akarj formázó lenni, és nekem nem kell veled vacakolnom. Egy 720p-s feliratban a bal/jobb margók 80 és 110 között ideálisak, a függőleges margó (szöveg távolsága a videó aljától/tetejétől) olyan 30 környékén.

A Rendezés természetesen 2 legyen a Default stílusnál. A többi az opening/ending alatt jöhet jól.

Körvonal. A Default stílusban ne próbálj kreatívkodni. Legyen olvasható, szóval semmi ultravékony körvonal, és ne is legyen vastagabb a választott betűtípusnál. 1.5 és 2.5 között jó szokott lenni, de ez függhet a fonttól is.

Árnyék. A Default stílusra nem szoktam használni, de ha mégis, akkor valami alacsony értékkel (1-gyel vagy kisebbel), és nagy átlátszósággal. A körvonalnál és az árnyéknál nem kell egész számokat megadnod, szóval lehet mondjuk 0.6.

Nyújtás. Ha a fontod túl szűk vagy éppen széles, akkor itt állíthatsz rajta. Persze a Default stílusnál ne kövess el semmi ostobaságot.

Forgatás. 2 évnyi fansubbolással a hátam mögött biztosan állíthatom, hogy ez sosem fog kelleni.

Ritkítás. Növeli a betűk közti távolságot. A Default stílusnál egy alacsony érték, mondjuk 0.5 segíthet bizonyos betűtípusokon.

A Kódolás… jól jöhet, ha kínai feliratokat csinálsz. De gondolom nem teszed ezt. Szóval mindegy.

Ezzel le is tudtuk a Default stílust.

stylemngr

 

Több stílusra lesz szükséged, mint csak a Defaultra. Kelleni fog egy az openinghez, egy az endinghez, valószínűleg a rész címéhez is. Ezeket úgy hozhatod létre, hogy rányomsz az Új gombra, és végigjátszod azt, amit a Defaulttal is csináltunk… kezdve egy új névvel. Az openingnél/endingnél nyugodtan eltérhetsz az alapértékektől – színben, körvonalban, árnyékban, méretben, nyújtásban, ritkításban… a határ a csillagos ég. A rész címéhez meg valami olyat fogsz választani, ami visszaadja a japánt.

Ezután annyi stílust hozol létre a formázásaidhoz, amennyit csak szeretnél. Egyesek egy stílust csinálnak az összes formázásokhoz, aztán tagekkel állítanak be mindent. Én ezt butaságnak, plusz munkának tartom, ami ellepi tagekkel a szöveget. Én minden egyes fonthoz külön stílust szeretek csinálni, mert nekem kényelmesebb, mintha tagekkel cserélném a fontot. És persze, ha egy bizonyos dolgot gyakran használ az adott anime, akkor nem árt, ha van rá egy stílus.

Hogy hány stílus fog kelleni azon is múlhat, hogy miféle jeleket formázol. Néha kellhet 2 stílus is ugyanahhoz a betűtípushoz. Például egy fehér és egy fekete. Vagy egy körvonallal és árnyékkal, egy meg ezek nélkül. Ha a részben 20 jel van egy adott stílusban, de 10 fehér és 10 fekete, akkor inkább két stílust csinálok, minthogy egy fehéret és 10-et meg a \c&H000000& taggel. Ilyenkor megcsinálsz egy stílust, rámész a Másolásra, aztán megváltoztatod a nevét és azt, amit máshogy szeretnél. Elhelyezésnél jól jöhet. Mondjuk egy szöveg 10-szer a bal oldalt, 10-szer meg a jobb oldalt van, akkor egyszerűbb 2 stílust csinálni, mint tízszer használni a \an? taget. Elvégre a stílusokat könnyű cserélni:

stylechange

 

Egy utolsó megjegyzés. Figyelj arra, hogy milyen fontokat választasz. Mindegyiket bele kell ágyazni a videóba (vagy egy zipben/rarban mellékelni), szóval ne válassz 10 MB-es fontokat. Még a csicsás fontok is legyenek 1 MB alatt. Az egyetlen kivétel az, ha kanjik kellenek. Az Aegisub listájában szereplő @-cal kezdődő fontokat, vagy amiknek MS vagy Adobe van a nevében azt hagyd ki, mert hatalmasak szoktak lenni.

« Vissza a Főmenübe

Reklámok