Gyorsabb formázás

Pár tipp, hogy hogyan végezz gyorsabb munkát az olyan animéknél, amikben sok jel van (SHAFT animék, Acchi Kocchi, satöbbi.).

Kétfajta módon kaphatod meg a jeleidet. Vagy beidőzítve kapod (akár az erre kijelölt személy (ha van ilyen), akár a Crunchyroll által) vagy csak ki vannak jegyezve.

Ha Crunchyroll, akkor nekiállhatsz pontosítani az időzítést. Ha csak ki van jegyezve, akkor elölről kell kezdened. Kijegyezve így néznek ki:

{3:33} Amikor ideér…
{3:37} Leharapom a fejét.
{3;45} Támadást megkezdeni!
{3:45} Második áldozat

Ha több, mint 80 jel van, akkor érdemes kialakítani egy rendszert. Tapasztalatból mondom, hogy 8 órán keresztül formázni nagyon megerőltető és fárasztó tud lenni. 12 óra volt a leghosszabb idő, amit csináltam, és az utolsó 3-4 óra eléggé.. meh.
Szóval én így szoktam.

1. bemásolom a jeleket az Aegisubba

2. első kör – nagyjából beidőzítem

Szerencsére a 3.0-ás Aegi verzióval ez könnyebb lett. Válaszd ki az első sort. A jegyzet 3:33-at mond. Írd be a Sor kezdete rubrikába, aztán Enter.
A régebbi verziókban ilyet nem lehetett csinálni, meg kellett adni a Sor végét is. A 3.0-ás és újabb verziók a Sor végét automatikusan beállítják, ráadásul rögtön a következő sorra ugranak.
Utána következő időkód, beírod, enter.
Így minden kijegyzett sort nagyjából beidőzítesz. Kezdtek bőven elég, és gyors is.
Kit érdekel, ha nem tökéletes fedi a jel időtartalmát, később úgyis pontosítasz rajta.

3. második kör – pontosítom az időzítést

Ez sajnos sokkal lassabb, mert meg kell találnod azokat a képkockákat, amelyiken a jel kezdődik, meg amelyiken véget ér. Kijelölöd a sort, balra nyíllal elnavigálsz az első képkockáig, majd ahhoz illeszted a sort kezdetét (van egy gomb rá a menüsorban, vagy Ctrl+3). Utána jobbra nyillal elmész az utolsó képkockáig, és hozzáilleszted a sor végét (gomb a menüsorban vagy Ctrl+4).
Egyetlen dolog segíthet, mégpedig az, hogy sok jel kulcsképkockákon kezdődik/végződik. Ha a hangsávon látod, hogy jó eséllyel ez a helyzet, vagy már az előző részekből kitapasztaltad, hogy melyik jelekre jellemző ez, akkor nyomj rá a menüsávban a sárga ikonra (vagy Ctrl+5). A “Time Signs” script is közeli kulcsképkockákhoz illeszti a kijelölt sorokat.
Amúgy ez egy elég lassú feladat, de legalább a 3.0 óta könnyebb megtalálni a jó képkockákat.
Habár a kulcsképkockák bekódolását többnyire az időzítők végzik, a jelek szempontjából se árt, ha van pár kulcsképkocka, pláne sok jel esetén, amik jó eséllyel kulcsképkockákon kezdődnek/végződnek.

4. blur hozzáadása

Egy script segítségével minden sorhoz blurt adok. Elvégre minden sorra kell, egyesével legépelni pedig elvesz az idődből. Ez kábé 2 másodperc és így biztos nem felejted le sehonnan.
Ezen a ponton már gondolom meg akarsz szabadulni minden felesleges kommenttől, úgyhogy itt van ez a script.
Megjegyzés: A Time signs hozzáadja a blurt és eltünteti a megjegyzéseket is.

5. harmadik kör – színek beállítása

Ebben a körben fogod magad és a pipetta segítségével minden sor beállítod a megfelelő elsődleges, körvonal és árnyék színt.
Persze ezzel együtt végezhetsz más egyéb formázásokat is, de én inkább nem tenném, mert ehhez csak egér kell, semmi billentyűzet, szóval gyorsan el lehet készülni vele.
Megjegyzés: Már nem így csinálom, de rád van hagyva.

6. negyedik kör – formázás

Ezen a ponton már felesleges szétválasztani a feladatokat.
Az egyszerű jeleknek csinálsz egy stílust (betűtípus beállításával), beállítod a betűméretet (vagy csak nyújtod, ha kell), a körvonal méretét, az elhelyezést, használod a  Blur and Glow scriptet, ami gyakran kellhet, aztán nagyjából kész is vagy. Manapság a legtöbb feladatra vannak scriptek, szóval élj velük.
Megteheted, hogy az összes szükséges Mocha lekövetést a végére hagyod, vagy csak bizonyos különleges jeleket hagysz a végére, esetleg ezekkel kezded. Én szeretek egyesével haladni, jelről jelre, mert a monotonitástól elunom magam.

7. ötödik kör – ellenőrzés

Ha mindennel kész vagy (és idő szerint rendezted a felirat sorait), akkor is vár még rád egy feladat. Minden egyes jelet megnézel, képkockáról képkockára, hogy rendben van-e az időzítése, Mocházás jól sikerült-e, rétegek jól vannak-e, a mozgás jókor indul/végződik-e, a \t nem művel-e a fura dolgokat, senki se sétál-e el a jel előtt, satöbbi.
Ez a script segít gyorsabban megcsinálni.

Használj scripteket
Manapság majdnem minden feladatra van script, amire csak gondolni tudsz, szóval alig kell valamit legépelned.
Ismerkedj meg az elérhető és számodra hasznos scriptekkel.

Ismerkedj meg a gyorsgombokkal, például a Ctrl+D szétválasztja a kijelölt sort a képkocka elé (tehát két sort kapsz, amiből a második pont azon a képkockán kezdődik, amin a Ctrl+D megnyomásakor a sor állt), ami jól jön, ha egy képkockán picit változik egy jel formázása (például valaki részben kitakarja). Azt is érdemes tudni, hogy az Aegisub 3.0 óta egyszerre több jelet is megragadhatsz és elhelyezhetsz.
Az Elforgatás és Méretezés eszközöket is tudod egyszerre több jelen használni.

Állíts be gyorsgombokat a scriptjeidhez
Ez jelentősen meg fogja gyorsítani a munkát. Menj a Nézet>Beállítások>Felhasználói Felület>Gyorsgombok menübe. Én szeretem az “Alapértelmezett” menüben beállítani a gyorsgombokat, de azt tartsd észben, hogy ezek minden esetben működni fognak, szóval ne állítsd be olyanokat, amik a normál gépelés közben is kellenek, például Shift+betű a nagybetűkhöz. Ha mégis ilyen gyorsgombokat akarsz, akkor a “Feliratsor táblázat” alatt állítsd be őket, mert úgyis azt fogod nézni. Nyomj rá, hogy “Új”,  állítsd be a gyorsgombot, aztán a “Command” oszlopban írd be, hogy “auto” és az Aegisub felsorolja az össze telepített scripted elérhető funkcióját. Válaszd ki közölük azt, amelyik neked kell. A Ctrl+betű, Alt+betű vagy a Ctrl/Alt/Shift+betű kombinációk rengeteg lehetőséget kínálnak fel, szóval beállíthatsz logikus kombinációkat, például Alt+B a kövér (Bold), Alt+I a dőltbetűs (Italics), Alt+8 a \an8 hozzáadása, satöbbi. Néhány scriptre csak egy egyszerű betűt állítok be a “Feliratsor táblázat” alatt.

Módosíts és rendszerezz
Ha van egy olyan jeled, ami minden részben megismétlődik (főcímek, részek címei), amihez ráadásul Mocházni kell, akkor nehogy újra lekövesd, hanem másold ki az előző részből és állíts rajta )időben told el, színét cseréld, rész címénél írd át a szöveget, satöbbi).
Még az olyan címeknél is, amik nem mozognak de sok bennük a tag, egyszerűbb átmásolni és alakítani rajtuk, mint minden egyes résznél újraformázni őket (remélem senki se csinál ilyet).
Igazság szerint én azt szoktam csinálni, hogy fogom az előző rész feliratát, átnevezem az új rész címére, aztán kitörlök belőle minden olyat, ami nem ismétlődik – vagyis csak a címeket, félidős címeket, és bármi más ismétlődő jeleket hagyom csak meg. Utána beidőzítem őket oda, ahol ebben a részben a helyük lenne és megnézem, hogy kell-e alakítani rajtuk. A félidős címeket néha arrébb kell helyezni, a részek címeinek néha változik a színük, időnként valami kap elhalványulást, satöbbi.

Ha sok stílust használsz, akkor célszerű logikus neveket adni nekik, hogy könnyebben felismerd őket, ne csak jel1, jel2, satöbbi legyenek.
A “Színész” mezőbe írhatsz mindenféle megjegyzést magadnak, én például be szoktam írni, hogy “mocha”, ezért később nem felejtem el lekövetni.
Remélem tudod, hogy az Aegisub 3 módon képes megjeleníteni a tageket (a menüsor utolsó ikonja {\t), amiből azt kéne használni, ami kiírja mindenestül a tageket. A csillag még elfogadható, de olyan eszedbe se jusson, hogy ne jelezze ki őket.

Egyébként az is meggyorsítja a munkát, ha nem állsz neki kétpercenként mással foglalkozni.

« Vissza a Főmenübe

Reklámok